Thursday, January 23, 2014

Jalan-jalan utara

Salam semua!! Dah berabuk blog ni. Last entry 6 bulan lalu. Hahaha.. Dah makin takde moments to remember dah untuk 2013. Maklumlah tahun 2013 tahun penuh dugaan. Tu je yang dapat aku simpulkan. Tapi dalam penuh dugaan tu, Allah Maha Pemurah kerana aku dikurniakan lagi seorang puteri pada 27 Februari dan juga pembantu rumah yang hebat memasak untuk menjaga 3 orang anak aku ni pada birthday aku iaitu ujung November yang lalu. Alhamdulillah...

So, sempena pelbagai dugaan yang dihadapi kami sekeluarga pun bercadang cuti-cuti utara pada hujung Disember. Actually percutian ni pun disebabkan cousin husband aku kahwin dekat Perlis. Alang-alang tu sampai ke Penang, Langkawi, Padang Besar dan Bukit Kayu Hitam kami pergi. Dekat seminggu kitorang tinggalkan rumah. Hehehe.. So layankan je lah gambar. Panjang nau kalo nak cerite (baca dengan nada orang Mekaka ye).
First day singgah Penang sebab nak berjanji temu dengan member baik husband, Encik KP


Sebab utama berjanji temu mestilah sebab nak pekena Mi Udang Sungai Dua. Betul2 ho liou!

Stay dekat Hotel Pearl View Seberang Prai. Reasonable harga dengan servis. Boleh check in sini lagi next time kalo datang Penang. Yang tak bestnya ni sebab takde swimming pool je. Yang lain ok.

Anak-anak dara saya selepas breakfast. Perut kenyang hati senang.

Before ke Perlis, kitorang masuk pulau dulu sebab nak jalan-jalan cari makan. Singgah dulu Taman Kota Lama sejam dua.

Anak-anak dara saya muka monyok sebab panas terik tapi dipaksa bergambar. haha..

Tapi bila suruh duduk diam nak lukis potret oklah plak..


Inilah hasilnya.

Yang lain syok pekena aiskrim. Panaslah katakan..

Haa.. ni bergambar sefamili dalam feri on the way balik semula ke seberang. Hiburkan hati naik feri lepas tersangkut dalam jem berejam2 kat dalam pulau tu. Terlepas peluang nak naik Bukit Bendera tau. Makan lunch pun pukul 4 petang. Sabar jelah....

Sampai Perlis pukul 8 malam. Esoknya majlis bersanding dekat dewan sekolah. Before majlis sempat singgah Padang Besar untuk shopping sebakul dua. Masa wedding tu, tak teringat lansung nak ambil gambar pengantin. Sibuk beratur dekat beraneka gerai ibarat pasar malam untuk makan lauk kenduri kawin. Ada nasi berlauk, mi goreng, kuey teow goreng, apam balik, pisang goreng, memacam lagilah. Yang paling laku tentunya kambing golek. Mewah betul. Terlupa kejap yang aku ni actually datang kenduri kawin. Hehehe.. Sungguh unik!

Peace... Kenangan sebelum naik feri dari Kuala Perlis nak ke Langkawi.

Dah sampai Langkawi. Singgah jap solat dekat Petronas. Tak ingat nama tempat ni.



Ni dekat Gunung Mat Cincang. Nak try naik cable car. Alyaa, dah sedap tido dalam wrap tu.


2 jejaka tersenyum riang sambil buat-buat berani dalam cable car.

Akhirnya, kami sekeluarga sampai kat atas 700 meter dari paras laut.

Yeay!!

Haaa, ni dekat underwater world. Lepas naik cable car terus datang sini. Nasib baik tak tutup lagi...

Esoknya, awal pagi kitorang dah gerak ke pekan Kuah untuk shopping coklat before balik. Feri ke Kuala Perlis pukul 12 tgh hari. Sebab dah puas sangat jalan, petang tu jugak kitorang gerak balik Melaka. Alhamdulillah, gerak dari Perlis pukul 4 petang 31 Disember 2013, sampai Melaka tahun berikutnya. Pukul 1 pagi 1 Januari 2014. Hehehehe....

- Posted using BlogPress from my iPhone

1 comment:

Blogger said...

There's a chance you're eligible to receive a Apple iPhone 7.